Natuurlijke pijnbestrijding tijdens je bevalling

Op het moment dat je bevalling begint zullen er allerlei alarmbelletjes afgaan in je hoofd. Hoe ga ik dit overleven, wordt de pijn nog erger, wat als ik het toch niet kan? Allemaal hele natuurlijke reacties en ons brein kan ons daarin ook flink voor de gek houden.

Door middel van een aantal natuurlijke methodes zorgen we ervoor dat het signaal dat je brein afgeeft onderschept wordt, of ook wel afgeleid wordt van wat je op dat moment ervaart. 

ELLE TENS

Een van die methodes is de ELLE Tens. De geboorte TENS is een klein apparaatje met een afstandsbediening en vier plakelektrodes die je op je rug plakt. Een erg handig apparaatje waarmee je door middel van elektroden gericht de weeën die je voelt, kunt opvangen door jezelf af te leiden met een andere prikkel: namelijk kleinere pulserende schokjes. 

Tijdens de weeën kun je de TENS ook boosten. De pijnprikkels van de TENS komen dan binnen via de huid en worden op die manier eerder opgepikt door het brein dan de wee-prikkels. Op die manier blokkeren ze eigenlijk de weeën pijn.

De Tens krijg je gratis te leen bij mijn geboorte ondersteuning

Kam-methode

Een andere methode om je af te leiden van de pijn is door middel van een kam. Dit klinkt misschien heel gek, maar is aangetoond te werken tijdens je bevalling. Je houdt aan iedere hand een kam vast en drukt stevig tegen de palm van je hand. De kam raakt een van de acupressuurpunten aan in je hand waarbij je de pijn van de weeën blokkeert, net als bij de Tens.

Warm water

Warm water werkt zowel ontspannend als pijnbestrijdend. Door een warme douche te nemen kun je je in de eerste instantie even helemaal afsluiten van wat er om je heen gebeurt en in je eigen bubbel vertoeven. Wat weer zorgt voor een vlottere bevalling. Door de douchestraal gericht op je onderrug te plaatsen is het veel makkelijker om zo je weeën op te vangen. 

Ook door in bad te gaan creëer je hetzelfde effect met meer bewegingsvrijheid, de ontsluiting die dan steeds meer vordert wordt door het warme water opgevangen en voelt daardoor minder heftig. Ook zorgt het ervoor dat de huid rondom je vagina en perineum weker wordt en minder snel zal scheuren. 

En is het natuurlijk een zachte landing voor je kindje om zo geboren te worden.

Acupressuur

Door middel van verschillende acupressuur technieken kan een doula je gedurende de bevalling goed blijven ondersteunen. Er zijn namelijk een aantal specifieke energiepunten die zorgen voor ontspanning, of het verminderen van angst. Maar ook als ik merk dat je bijvoorbeeld te vermoeid raakt voor de persweeën, kan het punt tussen je duim en wijsvinger helpen om net dat laatste zetje te geven.

Oxytocine: aanraking

De laatste op het lijstje maar zeker niet de minst belangrijke: aanraking. Door aangeraakt en vastgehouden te worden door je partner of iemand die je vertrouwt zorgt je onderbewustzijn ervoor dat je je veilig en gezien voelt. Beide essentieel om instinctief te kunnen baren. Bij een goede verbinding tussen jou en je partner of iemand waar je een hechte band bij voelt komt er het liefdeshormoon Oxytocine vrij. Dit is een natuurlijk pijnbestrijdend hormoon en is ontzettend belangrijk om aan te blijven maken. 

Dus neem tijdens je bevalling ook vooral genoeg privacy om die intimiteit samen te ervaren. Bespreek van tevoren uitgebreid welke aanraking en woorden je fijn vind om te horen en wat je nodig hebt van jouw geboorte team zodat je je straks goed gedragen en geliefd kunt voelen.

Lees hier meer over de Oxytocine factor

Voor nu zijn dit in grote lijnen de natuurlijke methodes die je kunt inzetten tijdens de bevalling. Weet dat verandering van houding, muziek, sfeer en geur ook heel veel kunnen uitmaken. En nog belangrijker: dat jij ten alle tijde de regie hebt en mag kiezen wat wel en niet voor jou werkt.

Liefs,

Sammie

ELLE Tens

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Meer lezen?

Scroll naar boven